Van gefrituurde spaghetti naar olifantklok - Reisverslag uit Poona, India van Sara Swier - WaarBenJij.nu Van gefrituurde spaghetti naar olifantklok - Reisverslag uit Poona, India van Sara Swier - WaarBenJij.nu

Van gefrituurde spaghetti naar olifantklok

Door: Sara

Blijf op de hoogte en volg Sara

05 Februari 2008 | India, Poona

Afgelopen zaterdag hebben we een sightseeing tour door Pune gemaakt, onder de bezielde leiding van een trotse Subodh. We begonnen bij de German Bakery, anders dan zijn naam doet vermoeden een bakker in erg indiase stijl. Dus veel, veel mensen, een krakkemikkig gebouwtje maar wel soort van normaal brood. Daarna gingen we naar Sara's Park, oftewel Sarasbaug. Het eerste beetje groen dat we zien... Leuk dat het naar mij vernoemd is ;) Volgende stop was Parvati Hill, vanwaar je een aardig uitzicht over de stad hebt, ware het niet dat de smogwolken dat enigszins tenietdoen. Op de heuvel staan ook enkele tempels. Na Parvati Hill (lekker klimmen in 32 graden) hebben we uitgebreid gelunchd in een mooi hotelrestaurant. Het eten is hier zwaar en veel meestal, dus slanker zal ik hier niet worden... Zeker niet als men hier de spaghetti in de frituur gooit.

Na de lunch bezochten we Laxmi Road, een van de drukste en populairste straten, met straatjes in Tunesische bazaarstijl. Hier kan je alles kopen en moet je afdingen. Aangezien we hier pas net zijn wil ik nog even wachten met kopen tot ik weet wat er is en hoeveel het ongeveer zou moeten kosten. Wel hebben we een nuttige aankoop gedaan voor ons huisje: een geweldige kitsch klok met Ganesh, de populairste god van Pune. Met zijn olifantenkop (zijn echte hoofd is volgens de legende per ongeluk door zijn vader Shankar afgehakt. Deze verklaarde vervolgens dat hij hem een hoofd zou terugbezorgen van de eerste die langsliep. Laat dat nou een olifant zijn) is Lord Ganesh goed herkenbaar. Ik geloof dat Subodh geschokt was door onze blasfemie, maar op mijn vraag lachte hij alleen maar. Na Laxmi Road wilden we nog naar een beroemd fort met een onuitsprekelijke naam, maar we waren te moe en te vol om nog door te gaan.

De smog is eeuwig. Je loopt over de weg waar alles rijdt, want aan voetgangerspaden doen ze hier meestal niet, en als ze er wel zijn liggen ze bezaaid met daklozen die er hun ' huis' hebben gemaakt. Ik draag een sjaal bij me, ja, mijn mooie zijde sjaal, tegen de smogluchten. Ook is er altijd lawaai. 's Nachts moet je met oordopjes slapen vanwege de verkeersherrie: iedereen toetert hier, ook als er geen reden voor is. Veel trucks hebben een multitoon toeter, een hard riedeltje. Ook de werkzaamheden tegenover ons appartementencomplex, waar een nieuw gebouw van minstens 8 verdiepingen wordt neergezet, gaan altijd door. Een ongezonde stad om te leven. De omgeving van Pune schijnt erg mooi te zijn, groen.

De mensen zijn allemaal erg aardig. Er zijn al verscheidende collega's die me dingen hebben voorgesteld, en ik weet niet of ik hun aanbiedingen nu moet aannemen of dat ze puur uit beleefdheid zijn aangeboden. Zo wil ik graag bij een Indiase dansgroep, en blijkt een collega een fervent beoefenaar van traditionele indase dansen. Ze heeft me uitgenodigd om te kijken of mee te doen. Subodh heeft ons bij hem thuis uitgenodigd, en weer iemand anders om met haar mee te gaan naar de bios, en shoppen in Laxmi road. Allemaal leuk, ik zie wel of ik er tijd voor heb en of ik hun aardige voorstellen kan aannemen.

Het werk is al beter. Ik geloof dat ik op de beste afdeling zit qua collegas en werk, iedereen is erg behulpzaam en aardig hier bij E- Detailing. Er zijn dagen dat ik niks doe en het tempo is veel te langzaam, maar ik doe tenminste af en toe wat. Al mag ik nog niet aan live projecten werken en doe ik dus dingen die door hun al gedaan zijn, puur als oefening. Over een week of 3 ga ik naar een andere afdeling.

India begint te wennen. Ik spring niet meer opzij als er verkeer rakelings langsraasd, bedelende mensen negeer ik, al heb ik nog altijd het gevoel dat ik harteloos ben door dit te doen. Ik probeer niet steeds waarom te denken als er weer eens iets raars is, al ben ik vrees ik te nieuwsgierig om dit ooit af te leren. Bijvoorbeeld gisteren. We gingen groente halen bij een handkar op straat, en het jongetje wilde ons maar tot een halve kilo tomaten meegeven. Waarom niet meer? We wilden een kilo tomaten, daar verdient hij toch geld mee? En waarom willen sommige riksja rijders ons niet meenemen, terwijl ze duidelijk geen klanten hebben? Het zal een raadsel blijven.

• 05 Februari 2008 - 11:08

Siwart:

Hoi Sara,

We hebben al uitgebreid aan je eigen E-mail adres geleuterd. Weer een leuk verhaal. Gaat CREST je verhalen misschien uitgeven als en soort reisverslag? Immers je zit nu ducht bij het "vuur". Moet dus een makkie zijn.

XXX

Siwart & Carla

• 05 Februari 2008 - 14:49

Cindy:

Saartje, ik heb nu pas je reisdagboek ontdekt, en ik zie gelijk al hoeveel ik heb gemist. Wat een verhalen al, en wat een hels schema! Lijkt inderdaad wel of iedereen je wilt behoeden voor een "terugval" door jullie door een zo'n druk mogelijk rooster heen te slepen.

Verstandig dat je je kooplusten nog even intoomt. De kans dat je zelfs met voor ons doen stevig afdingen wordt genept is groot, zeker omdat het redelijk duidelijk is dat je niet uit India komt. Misschien moet je dus maar op Indiase dansles; dan kan je die rare kooplui en riksja-rijders alsnog verleiden met je ingewikkelde handbewegingen en hypnotiserende heupen. Of genoeg Bollywood-films kijken en dan lukt het vast ook wel.

Ben benieuwd naar je foto's. Het lijkt alsof je in een exotische plek ergens in Canada bent, in plaats van in Pune.

Ondertussen proberen Tjitske en ik onszelf ook in een andere leefomgeving te wanen, door onze kamers te herdecoreren. Ik vrees dat ik de schuldige ben, ga vanavond weer mijn keukenmuur verven, nu in de kleur 'Aanraking'; Tjitske heeft een pot 'Sla' verf gekocht. Maar wat verwacht je anders als buiten de lucht 'Vochtig Depressief' is gekleurd?!
    Nou heeft mijn moeder mij ook al opgedragen - aangezien het nog een eeuwigheid duurt voordat ik eindelijk aan mijn co-schappen begin, en het universum zich begint af te vragen of Cindy uberhaupt iets van plan is - om het huis in Baarn op te knappen. Eerst worden de computerkamer en mijn kamer verwisselt en geverfd. Daarna de slaapkamer van mijn ouders, waar het bouwbehang nog op zit, en als klapstuk de woonkamer!

De jacht op de mol gaat ondertussen ook gewoon verder... Alhoewel Tjits aardig zeker van haar zaak lijkt.

Volgende keer meer over wilde altofeestjes, haren in m'n bier, en andere perikelen!

x.Cindy

• 07 Februari 2008 - 19:16

José:

er zijn veel rangen en kaste in india en dus heb je kans dat de andere riksja niet mogen door het kaste verschil.Over de tomaten, zijn er veel? het moet wel voor iedereen even veel zijn misschien als je een uurtje later je vriendin stuurt dat ze ook weer halve kilo krijgt.
    Het zal best wel even wennen zijn en inderdaad het waarom moet je weg laten er zijn zoveer rituelen en rangen en standen dat het heel ingewikkeld is om erachter te komen.
    Probeer er maar van te genieten en maak een hoop foto's de mensen zijn alleen maar trots als ze op de foto mogen sommige zijn al heel blij zeker als je ze wat kleingeld geeft.

vrees niet ik zal heus niet altijd terug schrijven hoor!

groetjes José

• 10 Februari 2008 - 12:19

Larissa En Jaap:

Hoi Sara,

Geweldig om veel van je ervaringen te lezen hier op dit digitale dagboek! Volgens mij is het een fantastische ervaring en begin je al aardig gewend te raken aan India (tenminste, wat is 'gewend'). Heerlijk om te lezen, over de vriendelijke mensen die je overal voor uitnodigen (herkenbaar!), over al die dingen waarbij je je afvraagt WAAROM? Ik zou zeggen: blijf je vooral afvragen waarom dingen zo zijn, want door mee te denken in de denktrant van de lokale bevolking leer de cultuur echt kennen. Natuurlijk zal je als nuchtere Hollandse toch af en toe afvragen of iets wel handig is. Maar zoals je al hebt gemerkt, gaat het in india niet om of iets handig/efficient is. Veel eerder zijn andere zaken belangrijk, in ieder geval hierarchie, verhoudingen tussen mannen en vrouwen etc.

Goed dat je het gevoel van "ik wil veel doen op mijn werk" los kan laten. Want het werkt daar nou eenmaal anders... Je zal op een bepaald moment zeker een nuttige bijdrage kunnen leveren!

Hier in Amersfoort is alles OK. Dit weekend is het ineens schitterend mooi weer, strak blauwe lucht en zeker 13 graden! Alsof de lente begint. Helaas wordt het van de week wwer 4 graden, dus wees blij dat je in de warmte in India zit.
    Op mijn nieuwe werk bevalt het goed. Ik ga mij de komende tijd verdiepen in de reis bestemmingen en het vrijilligerswerk en contacten leggen met de reisagenten in de landen wara Commundo heen reist. Dus dat lijkt me echt leuk! Verder ben ik nu al bezig met het maken van vrijwilligersbeleid, en maak ik afspraken met de vrijwilligers. Ook ben ik het trainingsmateriaal ana het verbeteren. voordat een groep op ries vertrekt, krijgen zij namelijk een training van enne vrijwilliger. En elke virjwilliger doet dat op zijn eigen manier en het trainingsmateriaal is verschillend per land. Dus hier komt mijn kennis over interculturele communicatie goed van pas en die zal ik in de trainingen verwerken. Ook organiseer ik een bijeenkomst voor alle vrijwillige trainers om samen het materiaal door te nemen en te kijken op welke punten het verbeterd kan worden. Echt heel leuk om zo samen te werken met gepassioneerde mensen!

Daarnaast ben ik in mijn 'vrije tijd' druk met de voorbereidingen voor Ethiopie. Jaap en ik gaan eind april met ene groep van 14 jongeren naar Ethiopie om daar kennis uit te wisselen met een ethiopische jongerenorgansiatie. Echt heel gaaf dus. Ik heb zelf dit project bedacht, subsidie er voor aangevraagd en nu hebbenwe dus goedkeuring gekregen. Dat houdt wel nog meer werk in, want alles moet geregeld worden, tickets, verzekeringen, visa, trainingen om de jongerne goed voor te bereiden, extra fondsenwerving noem maar op. Genoeg te doen dus, maar wel voor een goed doel!

Nou ben je ene beetje op de hoogte van het leven hier in Amersfoort. We wensen je ontzettend veel plezier met alles wat je doet. Blijf vooral genieten en je verwonderen hoe anders de wereld kan zijn!

Liefs, Larissa en Jaap

• 10 Februari 2008 - 18:50

Frans En Joke:

Hoi Sara,

Het is goed te vernemen dat je al wat aan het leven in India gewent ben, het moet als eerste indruk wel een cultuurshock voor je zijn geweest, maar zoals je zelf al te kennen geeft alles went....zelf bedelende mensen en uitgemergelde honden,zoals op de foto's staan, en qua reactie van de bevolking, ga daar maar niet over bedenken van het hoe en waarom want wij westerse landen hebben totaal andere ideen als in Azie.
    Maar het zal zeker de moeite waard zijn om dit land ook beter te leren kennen, tenminste.. tot op zekere hoogte.
    De foto's zijn erg leuk vooral de foto waar jij in de riska zit, het lijkt wel of jij veel te groot ben en zo moet bukken dat je er nog maar net in past!

aan het tempo zal je nog wel moeten werken, al hoewel ik altijd dacht dat de indische mensen ook hard en lang moesten werken, maar dat zal ook wel te maken hebben wat voor soort werk men doet.
    Het is ook fijn dat je leuke collega's hebt want daar heb je ieder dag mee te maken.
    Ben je de week-ende altijd vrij??? en zo ja wat doe je dan in je vrije tijd?, misschien ooit dansen zoals je mailde dat is echt iets voor jou!

Bij ons gaat alles zijn gangetje, het is de laatste 2 dagen erg mooi zonnig weer geen smock zoals in India maar wel rond de 14 graden dat is voor februari redelijk uniek. Archie heeft het in het zonnetje helemaal naar zijn zin, hij zoekt in de tuin een lekker warm beschut plekje en koesterd zich heeeeerlijk in het zonnetje, alleen hij heeft gistermiddag te gulzig gegeten en moest daarna de hele handel weer uitkotsen en dan kijkt hij je erg onozel aan met andere woorden..."hoe kan dat nou" ja,ja, het katten leven in Nederland is erg zwaar! want je mag 3 X raden wie de kots mag opruimen.
    Wij zijn verledenweek begonnen met de voortuin te veranderen er komen nieuwe bestrating en bakken in, althans dit laten we doen door een tuinman/stratenmaker. het moet als het goed is een onderhoudsvriendelijk tuin worden, dus wie weet wordt het nog eens wat moois!
    Vanmorgen zijn we naar Pa van Beek geweest en hij is helemaal vol van zijn nieuwe caravan, maar dat zal je inmiddels wel van je ouders hebben vernomen. het is te hopen dat de caravan rond april op zijn eigen stekkie staat, maar nu lopen ze met de werkzaamheden achter zodat het nog niet bekent is wanneer alles klaar is, maar opa is er helemaal klaar voor!!!

Hartelijke groeten en veel liefs,
    Frans en Joke.

• 12 Februari 2008 - 11:02

Cindy:

p.s. je zei laatst dat je een site met Dreamweaver had gebouwd? Je kan via Tripod.com gratis een site bouwen met een beetje html-kennis, MET een fotoalbum. Of ga je gewoon myphotoalbum.com gebruiken?

Ik zit erover te denken om een gezamelijke Gmail-account (5 gb!) aan te maken, zodat we alle foto's en filmpjes (zoals van de bruiloft) daar op kunnen zetten. Tenminste, als je daar ook Mozilla Firefox heb. Ik mail je nog wel over de details.